Κυριακή 20/5, 18.00, εργατική συνάντηση εμποροϋπαλλήλων

Συνάδελφοι/ισσες,
τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες της ολοένα και μεγαλύτερης επίθεσης των αφεντικών και του κεφαλαίου τους στα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και στις ζωές μας ως εργάτες. Οι «μεγάλοι» στην υπερπροσπάθεια που κάνουν για να μεγαλώσουν κι άλλο, πλέoν έχουν χίλιες και δύο μεθόδους στο οπλοστάσιο τους, που εξαπολύουν όποτε τους καπνίσει κατά πάνω μας. Οπλοστάσιο υπέρ-εμπλουτισμένο με ωράρια λάστιχο, εργαζόμενοι μέσω voucher, μερική απασχόληση της πείνας, σπαστά ωράρια, αδήλωτη και φυσικά απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία, η νέα μόδα με τους ενοικιαζόμενους σκλάβους μέσω εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά το μήλο της Έριδος, οι 6ήμερες συμβάσεις. Μέσα σε όλο αυτό το καινούργιο καθεστώς εργασίας οι μεγαλύτεροι συνάδελφοι με συλλογικές συμβάσεις απολύονται γιατί δε μπορούν να δικαιολογήσουν το μισθό τους όπως λένε τα αφεντικά ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ασφάλιση με νέες τακτικές όπως είναι τα εργόσημα υποβαθμίζοντας πλήρως την δημόσια υγεία.
Πλέον κάθε ημερολογιακό έτος με τεχνάσματα, έχει καταντήσει μια μεγάλη εμπορική σεζόν ξεκινώντας από τις 2/1, μετά στο δεκαήμερο εκπτώσεων, εργάσιμες Κυριακές το Πάσχα, δεύτερο δεκαήμερο εκπτώσεων, 32 Κυριακές για τις τουριστικές ζώνες, Black Friday, εργάσιμες Κυριακές τα Χριστούγεννα και η κατάργηση της αργίας στις 26/12. Πετάνε και μερικές κόκκινες, λεύκες, μαύρες νύχτες, μαζί με τις οκτώ εργάσιμες Κυριακές στα ενδιάμεσα και όλα λουκούμι. Όλα αυτά με την ανέχεια αλλά και τις ευχές του κράτους και των μηχανισμών του καθώς και με τον συνεχή ψυχολογικό εκβιασμό της απόλυσης και την τρομοκρατία της ανεργίας.
Ο κλάδος του εμπορίου στα καλύτερα τους δηλαδή…
Στον αντίποδα των συμφερόντων των αφεντικών και των κρατικών μέσων και μηχανισμών και σαν απάντηση στο «τίποτα δε γίνεται» εμείς έχουμε τη δικές μας νίκες. Η άρνηση των ατομικών συμβάσεων πέρσι στα Η&Μ, τα πασχαλινά ρεπό που τελικά δόθηκαν στα Factory outlet στους εργαζόμενους της Follie Follie, αλλά και το ξεχείλωμα των ωραρίων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ΕΧΕΙ ήδη βρει εμπόδιο από τη συλλογική μας δράση (μπλοκάρισμα των 52 τα τελευταία 4 χρόνια, παρεμπόδιση των 32 πέρσι, παρεμπόδιση σε λευκές νύχτες πολύ συχνά, ειδικά στην Αττική).
Σ’ αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε καθημερινά εμείς οι εμποροϋπάλληλοι και η ανάγκη μας να ανταλλάξουμε τα βιώματά που έχουμε από τους χώρους της δουλείας μας, αλλά και η ανάγκη να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στην δουλειά, γέννησαν μια συλλογικότητα, το παρατσούκλι της οποίας είναι από κοινού κομμάτι της εργασιακής ζωής μας. Την Ορθοστασία.
Συνάδελφοι/ισες ας μη γελιόμαστε, ο σκοπός των αφεντικών είναι να αποκτήσουν τη πλήρη ελευθερία για να αυξήσουν τα κέρδη και ο τρόπος για να το κάνουν είναι η εντατικοποίηση και αφαίμαξη των εργαζομένων. Εμείς πρέπει με την σειρά μας να τους απαντήσουμε συλλογικά όπως κάναμε και πέρυσι:
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!
Καλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους/ισες που θέλουν να αντισταθούν και να
μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τους εργασιακούς τους χώρους, αλλά και για την οργάνωση της συλλογικής μας αντεπίθεσης στο καθεστώς των 32 εργάσιμων Κυριακών, να παρευρεθούν στην συζήτηση που θα κάνουμε στις 20/05 και ώρα 18:00 στα γραφεία του ΣΥΒΧΨΑ, Λόντου 6, 2ος όροφος, Εξάρχεια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
orthostasia .wordpress.com/orthostasia@yahoo.gr
τηλέφωνο επικοινωνίας : 6981115483
FB: Ορθοστασία συλλογικότητα εμποροϋπαλλήλων

Posted on 19 Μαΐου, 2018, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: