Η 2 Γενάρη είναι αργία για το εμπόριο!

­Το τελευταίο διάστημα βιώσαμε την απόπειρα της καταπάτησης/ κατάργησης της κατ’ έθιμον αργίας στις 2/1 που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες στο χώρο του εμπορίου. Ουσιαστικά, ελάχιστες πλέον επιχειρήσεις κάνουν απογραφή την ημέρα εκείνη ενώ παραδοσιακά τα καταστήματα παραμένουν κλειστά ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της τελευταίας εργάσιμης Κυριακής του χρόνου. Οι εργοδότες όμως αφού ξεχείλωσαν τις Κυριακές μας (10 πλέον εργάσιμες τον χρόνο!) και μας κλέβουν άλλη μια Κυριακή για απογραφή, τώρα θέλησαν να μας πάρουν και τις 2/1.
Αν πέρυσι τα Media Markt «πρωτοπόρησαν» στον ευτελισμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και με μυστικοπάθεια (μέσω mail & social media) διατήρησαν τα καταστήματά του ανοιχτά, την σκυτάλη φέτος πήρανε οι πολυεθνικοί όμιλοι της INDITEX GROUP (Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka, Oysho) και της H&M καθώς και τα εμπορικά κέντρα GOLDEN HALL και McARTHURGLEN. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων να σπάσουν κάθε εργασιακό κεκτημένο δικαίωμα. Ο στόχος τους να ελέγξουν τον εμπορικό χάρτη της αγοράς περνάει μέσα από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, από Λευκές/ Κόκκινες νύχτες, από καταπάτηση αργιών, μέσα από την πλήρη απελευθέρωση ωραρίων, την πλήρη ασυδοσία τους εις βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Αυτός είναι ο περίφημος «ελεύθερος ανταγωνισμός της αγοράς»!
Την 1/12, λίγες μόνο μέρες μετά την περίφημη Black Friday που μαύρισε της ζωές των εμποροϋπαλλήλων και φούσκωσε τις τσέπες των εργοδοτών, είχαμε καταγγείλει την επόμενη εργοδοτική επίθεση, την καταπάτηση της αργίας 2/1. Με ανοιχτή επιστολή στις 7/12 καλέσαμε την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΥΙΕ) και τα κλαδικά- επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν θέση απέναντι στην νέα επίθεση των εργοδοτών, πράγμα που πράξανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 14/12 και η ΟΥΙΕ στις 20/12. Επιπλέον, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνθηκε στο ΣΕΠΕ, το οποίο δήλωσε «αναρμόδιο» αλλά και απρόθυμο να τα βάλει με τους εργοδότες και τις πολυεθνικές.
Την Πέμπτη 29/12 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου INDITEX στην οδό Σταδίου. Η μαζική μας «απρόσκλητη» επίσκεψη στην έδρα της εταιρείας αποσκοπούσε να δώσουμε ένα ακόμα δυναμικό μήνυμα στην εργοδοσία: ότι ο εργοδοτικός τσαμπουκάς δεν θα μείνει αναπάντητος και ότι οι εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου και ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν συλλογικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας σε καταστήματα της INDITEX και της H&M στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου και Ερμού) μοιράζοντας ανακοινώσεις προς τους εργαζομένους μέσα στα καταστήματα και προς το «καταναλωτικο κοινό» στην είσοδο των καταστημάτων. Ενημερώσαμε συναδέλφισσες/ους για την μεθόδευση των εργοδοτών να ­ανοίξουν τα καταστήματα την Δευτέρα 2/1. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρεμβήκαμε και στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι. Την ίδια μέρα, ενημερωθήκαμε ότι τελικά ο όμιλος INDITEX ανακάλεσε την απόφασή του για άνοιγμα στις 2/1 ενώ την Παρασκευή 30/12 την ίδια απόφαση πήρε και ο όμιλος H&M.
Τελικά την Δευτέρα 2/1 τα καταστήματα ομίλου INDITEX, της H&M και του GOLDEN HALL παρέμειναν κλειστά όπως κάθε χρόνο. Μόνες «παραφωνίες» υπήρξαν το εμπορικό κέντρο McARTHURGLEN στα Σπάτα, τα Factory Outlet (που ενημέρωσαν για το άνοιγμά τους μόλις 2 μέρες πριν μέσω sms!) καθώς και μερικά υποκαταστήματα μικρών αλυσίδων supermarkets.

2_1_1017_orthostasia_c.jpg

Τη Δευτέρα 2/1 τίποτα δεν χάθηκε αλλά πολλά κερδήθηκαν:
– Κανένας/καμία καταναλωτής/ τρια δεν έχασε τις αγορές του. Όλες αυτές τις μέρες, δεν συναντήσαμε κανέναν/ καμία που να είχε την ανάγκη αγορών την συγκεκριμένη μέρα. Η αργία 2/1 είναι παγιωμένη στην συνείδηση των καταναλωτών/ τριων.
– Κανένας/ καμία εργαζόμενος/η δεν έχασε την αργία του, την ξεκούραση του. Μετά την σκληρή εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου, η αργία στις 2/1 είναι η ελάχιστη απαραίτητη ανάσα που χρειάζονται οι εμποροϋπάλληλοι.
– Κερδήθηκε μια μάχη, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει τα αφεντικά στα εργασιακά δικαιώματα, στα εργασιακά κεκτημένα. Με όπλα μας την αποφασιστικότητα, και τη δύναμη της αλληλεγγύης σταθήκαμε απέναντι στους πολυεθνικούς γίγαντες που φαίνονται άτρωτοι.
– Κερδήθηκε η απάντηση στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα που ηχεί σε κουβέντες εργαζομένων: «Και τι μπορώ να κάνω εγώ;» Κερδήθηκε η απάντηση στο «παντού τα ίδια είναι». Τώρα ξέρουμε ότι όταν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον μπορούμε να τρομάζουμε τα αφεντικά.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να σπάσουν τη σιωπή και τον φόβο, να στηρίξουμε τους συναδέλφους και ν’ αντισταθούμε στην αυθαιρεσία των αφεντικών. Να οργανώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορικό κέντρο, σε κάθε αλυσίδα, σε κάθε γειτονιά την επαφή, τον συντονισμό και τις συλλογικές αντιστάσεις των εμποροϋπαλλήλων. Η Κυριακή 15 Γενάρη αποτελεί τον επόμενο σταθμό για τις διαχρονικές μάχες των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων ευρύτερα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ας γεμίσουμε τους χώρους δουλειάς με συναδελφικότητα, αλληλοστήριξη και συντονισμό, ας γεμίσουμε τους δρόμους με απεργούς και διαδηλωτές. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας.

Advertisements

Posted on Ιανουαρίου 12, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: