Ανταπόκριση από την εργατική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου INDITEX

Το πρωί της Δευτέρας 2/1 πραγματοποιήθηκε η εργατική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του πολυεθνικού ομίλου INDITEX. Η εργατική συγκέντρωση αποτελεί τη συνέχεια των δράσεων υπεράσπισης της 2/1 ως κατ’ έθιμον αργίας στον κλάδο του εμπορίου, ως ημέρας που παραδοσιακά τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχαν προηγηθεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς καθώς και παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου INDITEX.  επιχειρώντας αφενός να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου για τις πραγματικές μεθοδεύσεις των εργοδοτών και αφετέρου θέλοντας να δώσουμε μια πρώτη συλλογική απάντηση στον εργοδοτικό τσαμπουκά.

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, αναγνωρίσαμε ότι ο σκοπός της εργατικής συγκέντρωσης είχε ήδη επιτευχθεί από την Πέμπτη 29/12 οπότε και ο όμιλος INDITEX εντέλει αναγκάστηκε να ανακαλέσει την δηλωμένη εδώ και ένα μήνα πρόθεσή του να ανοίξει τα καταστήματά του στις 2/1, γεγονός που θα συμπαρέσυρε και μια σειρά άλλων ανταγωνιστικών ομίλων στο εμπόριο στην ίδια τακτική δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασυδοσίας και τσαμπουκά εις βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Ουσιαστικά μέσα από τις παρεμβάσεις και τις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς (και όχι μόνο) καταφέρθηκε να αντιστραφεί αυτό που μέχρι τότε φαινόταν δεδομένο μέσα σε πλλούς χώρους δουλειάς αφού πολλοί εργοδότες είχαν ήδη καταθέσει πρόγραμμα για το προσωπικό στις 2/1 ενώ άλλοι, με γνώμονα τον «ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς» κρατούσαν ομήρους χιλιάδες συναδέλφους χωρίς να ανακοινώσουν επίσημα αν θα κρατήσουν τα καταστήματα ανοικτά στις 2/1. Μαζί με τον όμιλο INDITEX, την αρχική του απόφαση ανακάλεσε και ο όμιλος H&M την Παρασκευή 30/12, γεγονός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τη μη λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων (GOLDEN HALL) που μέχρι πρότινος διαφήμιζαν ότι στις 2/1 θα λειτουργούσαν κανονικά. Βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι με τις μικρές μας δυνάμεις καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά τις εργατικές απαντήσεις ενάντια στον εργοδοτικό τσαμπουκά αλλά παρόλα αυτά οι προθέσεις των εργοδοτών δεν θα σταματήσουν να εκφράζονται με οξυμένη επιθετικότητα και το επόμενο διάστημα. Ήδη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξανανοίγει διάπλατα την κουβέντα για τις «52 εργάσιμες Κυριακές στο εμπόριο» ενώ μόλις στις αρχές του Δεκέμβρη νομοθέτησε άλλες 2 εργάσιμες Κυριακές μέσα σε «εκπτωτικές περιόδους».

Το τι κερδήθηκε και το τι χάθηκε σε αυτή τη μάχη θα αποτελέσει ξανά σημείο συζήτησης και ζύμωσης μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις εξορμήσεις και τις παρεμβάσεις μας το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου, τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο να αξιοποιήσουν αυτή την θετική εμπειρία εμπλουτίζοντάς την και ενισχύοντάς τις μάχες που έρχονται. Ήδη, η Κυριακή 15 Γενάρη αποτελεί τον επόμενο σταθμό για τις διαχρονικές μάχες των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων ευρύτερα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ας γεμίσουμε τους χώρους δουλειάς με συναδελφικότητα, αλληλοστήριξη και συντονισμό, ας γεμίσουμε τους δρόμους με απεργούς και διαδηλωτές.

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την εργατική συγκέντρωση και τα αντίστοιχα κείμενα για συναδέλφους και πελάτες/καταναλωτές

2_1_1017_orthostasia_a

2_1_1017_orthostasia_b

2_1_1017_orthostasia_c

Layout 1

Layout 1

Posted on 2 Ιανουαρίου, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: