Ανοικτή επιστολή προς ΟΥΙΕ και κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου

Δημοσιεύουμε ανοικτή επιστολή-κάλεσμα αγώνα που απευθύνουμε προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και τα κλαδικά-επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου.

Αθήνα, Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016

Ανοιχτή επιστολή προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος,

τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο του εμπορίου

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

απευθύνουμε αυτή την επιστολή-κάλεσμα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου του εμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος του εμπορίου αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον δοκιμαστικό σωλήνα για μια σειρά μεθοδεύσεων της εργοδοσίας ενάντια στα εργατικά συμφέροντα ευρύτερα. Θεσμοθέτηση 8 εργάσιμων Κυριακών, κατά μέτωπο επίθεση στο ωράριο μέσα από την οργάνωση «λευκών ή κόκκινων νυχτών», εισαγωγή και γενίκευση νέων θεσμών που εντατικοποιούν την εργασία μας όπως “Black Friday”, γενίκευση της μερικής απασχόλησης των 4ωρων-5ωρων, επιβολή των απλήρωτων υπερωριών υπό τον φόβο της απόλυσης, πογκρόμ εκδικητικών απολύσεων σε εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι, μαζικές απολύσεις με τη μορφή εκκαθαρίσεων σε επιχειρήσεις που «πτώχευσαν» ή έβαλαν λουκέτο σε μια νύχτα. Ήδη, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας στον κλάδο των supermarkets γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των επιμέρους εργοδοτικών συμφερόντων-κεφαλαίων: «εξαγορές» και λουκέτα, οριζόντιες μειώσεις μισθών με το μαχαίρι στο λαιμό, τεράστια πίεση για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», μαζικές απολύσεις κ.α.

Ειδικότερα, η φετινή χρονιά, το 2016, είχε και τις δικές της «πρωτιές». Ήδη στις 2 Γενάρη 2016, ημέρα όπου παραδοσιακά τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά ως αντικατάσταση του ρεπό για την τελευταία εργάσιμη Κυριακή του χρόνου, η πολυεθνική αλυσίδα MEDIA MARKT για πρώτη φορά λειτούργησε κανονικά τα καταστήματά της στα μουλωχτά! Φέτος, άλλοι 2 πολυεθνικοί κολοσσοί, η H&M και ο όμιλος INDITEX, έχουν ανακοινώσει στο προσωπικό τους ότι στις 2/1/2017 θα λειτουργούν κανονικά! Παράλληλα, μια σειρά αλυσίδων supermarkets λειτούργησαν κατά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Επιπλέον, μια σειρά εμπορικών συλλόγων στην Αττική (Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Γλυφάδα, Κορωπί, Ίλιον) αλλά και στην χώρα ευρύτερα προχώρησαν ανενόχλητοι μαζί με τους Δήμους στην οργάνωση «Λευκών Νυχτών». Οι αντιστάσεις που όρθωσε ο κλάδος μας απέναντι σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις της εργοδοσίας δεν κατάφεραν να σταματήσουν την εργοδοτική επιθετικότητα.

Με βάση όλο το παραπάνω ζοφερό σκηνικό, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου πρέπει να βάλουν έναν φραγμό στον εργοδοτικό τσαμπουκά, να υπερασπιστούν συλλογικά τις εργατικές κατακτήσεις και να προβάλλουν μαζικά και οργανωμένα τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στον αγώνα αυτόν δεν υπάρχουν εκ των προτέρων «χαμένες μάχες» ή «μερικά ζητήματα». Ο παλμός και οι αγωνίες των συναδέλφων μέσα στους χώρους δουλειάς είναι αυτός που επιβάλλει, προωθεί και στηρίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι οργανωμένες δυνάμεις του ταξικού-εργατικού κινήματος. Από την πλευρά μας, ως  «εργαζόμενοι – εργαζόμενες στο εμπόριο», ως εργατική συλλογικότητα που δημιουργήθηκε μέσα από τον αγώνα που δίνει εδώ και τρία χρόνια το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια», ως συνάδελφοι-ισσες που συμμετέχουμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το δικαίωμα μας στην απεργία, θεωρούμε ότι και η 11η Δεκέμβρη καθώς και η 2 Γενάρη του 2017 είναι 2 ακόμα μάχες που πρέπει να δοθούν.

Εν όψει της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, καλούμε την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος να κηρύξει έγκαιρα πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου. Δεν θα παραδώσουμε την κυριακάτικη αργία και τον ελεύθερο χρόνο μας στην εργοδοσία, δεν θα υπηρετήσουμε σιωπηλά τις ορέξεις των εργοδοτών για κέρδος. Η απαίτηση των συναδέλφων-ισσων για κατάργηση των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία παραμένει ζωντανή και επίκαιρη.

Καλούμε τα κλαδικά και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να οργανώσουν και να ενδυναμώσουν τις απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση και προώθηση των εργατικών συμφερόντων.

Τέλος, καλούμε την ΟΥΙΕ, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να βρεθούν σε ετοιμότητα μπροστά στην 2 Γενάρη και στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων. Να πάρουν δημόσια και ανοιχτά θέση ενάντια στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών.

Από την πλευρά μας, δεν θα σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε τακτικά σε χώρους εργασίας μοιράζοντας τα κείμενά μας και συζητώντας με συναδέλφους να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Θα αντισταθούμε και στην καθιέρωση της 2ας Γενάρη ως εργάσιμης και της Καθαράς Δευτέρας που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται. Δεν θα πάψουμε να συμμετέχουμε στις απεργίες που καλούνται και να υπερασπιζόμαστε ανοιχτά μέσα στους χώρους δουλειάς μας αυτό το μέσο αγώνα ως απαραίτητο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντούμε όλοι και όλες μας μέσα στους χώρους δουλειάς.Προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να απεργήσουν, να συλλογικοποιήσουν τις αντιστάσεις τους και να οργανωθούν στην ταξική πάλη. Με τις συντονισμένες μας κινήσεις για όλα τα ζητήματα της Τάξης μας, μπορούμε να μαζικοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα μας.

Συναδελφικά,

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

orthostasia.wordpress.com/ orthostasia@yahoo.gr / 6989.788.562

 

Posted on 7 Δεκεμβρίου, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: