Ενημερωτική παρέμβαση στο Golden Hall

Την Παρασκευή 8/1 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρέμβαση στο εμπορικό «στολίδι» του Golden Hall προς τους εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες των καταστημάτων που στεγάζονται σ’ αυτό. Η ανακοίνωση που μοιράσαμε μιλά για τις πραγματικές συνθήκες εργασίας που κυριαρχούν στο «στολίδι» αυτό και είναι ελάχιστες οι φορές που αναδεικνύονται αυτές, από εργαζόμενους προς εργαζόμενους. Δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοι που ταυτίστηκαν με το περιεχόμενο του κειμένου (άλλοτε και με το ύφος του…) και υποδέχτηκαν ως ευχάριστη έκπληξη την παρουσία μας μέσα στους διαδρόμους των καταστημάτων.

Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο που μοιράστηκε

Τo Golden Hall, είναι το νούμερο 1 εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, συμφερόντων Λάτση (όπως κάθε επένδυση στο χώρο του real estate της Lamda Development, το ακίνητο παραχωρήθηκε στα χρόνια της κρίσης με σκανδαλώδεις όρους). Γυαλιστερά μάρμαρα, υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όλες οι ακριβές μάρκες, τα πιο χλιδάτα καταστήματα και κυριλέ εστιατόρια για να ικανοποιήσει ο κάθε πλούσιος και μη, την καταναλωτική του βλακεία.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, όμως, τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Οι τυχεροί δουλεύουν με μισθούς πείνας της τάξης των 500 και 600 ευρώ ενώ η εκμετάλλευση φτάνει μέχρι και τα 200 ευρώ για 4ωρους εργαζόμενους σε αφεντικά που τα κέρδη και οι καταθέσεις τους δε μπορούν να μετρηθούν εύκολα. Άδειες που ποτέ δεν έρχονται, Κυριακές που δε πληρώνονται (ή;!) θεωρείται αυτονόητο ότι δε θα πληρωθούν. Καθυστερήσεις στην μισθοδοσία, υπερωρίες που πάλι δε πληρώνονται και λάθη σε ταμεία που ο εργαζόμενος τα βάζει απ’τη τσέπη του. Απογραφές που γίνονται όχι μόνο πέραν του ωραρίου αλλά ακόμα και τις Κυριακές. Φυσικά, εργασίες ανακαίνισης για λόγους αλλαγής σεζόν, βιτρίνας και διακόσμησης γίνονται εκτός ωραρίου, αφού από την διαχείριση του εμπορικού θεωρείται ασχήμια οι εργασίες αυτές να πραγματοποιούνται «παρουσία πελατών». Να μη ξεχάσουμε τους mystery shoppers και τους στόχους τους οποίους αν ο ταλαίπωρος εργαζόμενος δε πετύχει, υπάρχει ο φόβος της απόλυσης. Απ’ τη λίστα δε θα μπορούσαν να έλειπαν τα αγαπητά σε όλα τα αφεντικά προγράμματα Voucher στα οποία έχουν για περισσότερο από μισό χρόνο τζάμπα εργάτες. Μαύρη και αδήλωτη εργασία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Golden Hall. Αυτό που σίγουρα λείπει από το μαγαζί του Λάτση είναι η Επιθεώρηση εργασίας που έχει περάσει την πόρτα του εμπορικού, μετρημένες στα δάχτυλα φορές και μόνο έπειτα από επώνυμες καταγγελίες.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εντατικοποίησης. Δηλαδή, ο υπάλληλος πέρα από πωλητής είναι και ζογκλέρ, γραφίστας, παραλήπτης, μεταφορέας, καθαριστής , λογιστής και ότι άλλο σκεφτεί η εργοδοσία. Μηχανάκια στις πόρτες καταστημάτων μετράνε εισόδους πελατών και στο τέλος κάθε μήνα συγκρίνονται με τον αριθμό των αποδείξεων. Κάμερες που ελέγχουν κάθε σπιθαμή καταστήματος για τον έλεγχο πελατών αλλά και εργαζόμενων. Φυσικά ούτε συζήτηση – από τον νόμο υποχρέωση κάθε επιχείρησης- για την ύπαρξη καθισμάτων ή σκαμπό για τους εργαζόμενους. Η λειτουργία των καταστημάτων, άνοιγμα- κλείσιμο, εργασίες βιτρινών, καθαριότητα, απόρριψη απορριμμάτων ελέγχεται και από την διαχείριση του εμπορικού, που με το παραμικρό παρατηρεί τους εργαζόμενους και τους αναφέρει στα αφεντικά τους. Μέσα σ΄όλο αυτό το κυνήγι εργασίας και ψεύτικης γκλαμουριάς ο εργαζόμενος αλλοτριώνεται, γίνεται και ο ίδιος ένα στολίδι κακοφτιαγμένο για τα μάτια των πλούσιων καταναλωτών. Γιατί φυσικά ο εργάτης δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα απ όλα αυτά που πουλάει. Γιατί ετήσιες αποδοχές του εργαζόμενου πολλές φορές κοστίζουν λιγότερο από ένα βρακί ή μια τσάντα!

Εκτός από τους πωλητές, ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που είναι η ραχοκοκκαλιά του εμπορικού είναι οι καθαριστές-στριες, oι οποίοι εργάζονται για 12-14 ώρες κάτω από το καθεστώς τρόμου του κάθε ρουφιάνου που θα πάει να παραπονεθεί ότι η τουαλέτα δε καθαρίστηκε καλά ή ότι έμεινε ένα μικρό υπόλειμμα βρωμιάς που ο καταναλωτής δεν αντέχει να βλέπει στο καλύτερο εμπορικό της Ευρώπης. Καθαριστές/στριες που έχουν στην βάρδια τους ολόκληρο όροφο, τρέχουν και δεν φτάνουν. Πρέπει να έχουν αποστηθίσει όλες τις ταμπέλες των μαγαζιών (άραγε μπορούν όλοι/ες από αυτούς να τις διαβάσουν) αφού ανά πάσα στιγμή ειδοποιούνται μέσω ενδοεπικοινωνίας να σπεύσουν να καθαρίσουν τον παραμικρό λεκέ στο πάτωμα του γυαλιστερού εμπορικού.

Αξιοσημείωτη είναι και η ρατσιστική λογική στην επιλογή των εργαζόμενων αφού οι «άσχημοι», υπέρβαροι και ηλικιωμένοι-άνω των 30 ετών- υπάλληλοι δεν έχουν θέση στον ναό της μόδας και της χλιδής. Εδώ να προσθέσουμε και την αυστηρή επιβολή μακιγιαρίσματος στον γυναικείο εργατικό δυναμικό. Στο golden hall οι εργαζόμενοι δεν πουλάνε απλά life style, πρέπει να είναι και μέρος του.

Σε αυτό το εμπορικό κέντρο, οι ταξικές διαφορές είναι ξεκάθαρες περισσότερο από πουθενά. Στο Golden Hall τα σκυλάκια των πελατών μπορούν να κατουράνε στους διαδρόμους, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να κρύβονται για να κάνουν διάλειμμα, να φάνε κολατσιό, να καπνίσουν. Σε αυτό το εμπορικό που τα πορτοφόλια των πελατών μοιάζουν με μαρούλια από τα 100ευρα, τα καταστήματα δεν διαθέτουν τουαλέτα για ευνόητους λόγους και οι εργαζόμενοι πρέπει να «ελέγχουν» και να προγραμματίζουν την βιολογική τους ανάγκη. Στο Golden Hall που πελάτες κυκλοφορούν με 2,3,4,5 και 6 σωματοφύλακες, η εκμετάλλευση η, υποτίμηση και η εξαθλίωση του εργαζόμενου είναι κανόνας. Στο ναό του shopping, η γραμμή που χωρίζει τις τάξεις δεν είναι απλώς ορατή αλλά επιβεβλημένη από τα αφεντικά ώστε ο πελάτης να νοιώθει την δουλικότητα στην εξυπηρέτηση και να απολαμβάνει το αίσθημα της ταξικής ανωτερότητας του.

Ως εργαζόμενοι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Ζητάμε τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, της Κυριακάτικης αργίας. Άδειες και ρεπό στη ώρα τους,καθώς και πρόσληψη των συνάδελφων από voucher με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στην εποχή που τα εργατικά δικαιώματα πάνε να χαθούν εντελώς η μόνη μας απάντηση είναι η αλληλεγγύη και ο αγώνας. Είναι τα μόνα εργαλεία που έχουμε για μια αξιοπρεπή ζωή.

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Blog: orthostasia.wordpress.com/ mail: orthostasia@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6989788562

 

Posted on 17 Ιανουαρίου, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: