ΚΥΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα, από την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και μετά, η εργοδοτική τρμοκρατία έπιασε κόκκινο στο σύνολο του ιδωτικού τομέα. Πλάι στα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, οι εργοδότες ανά την Ελλάδα εφάρμοσαν διάφορες τακτικές επιρροής και τρομοκράτησης των εργαζομένων. Ο τεράστιος κλάδος του εμπορίου δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Μάλιστα, με βάση τις εμπειρίες των συναδέλφων αλλά και τις δημοσιευμένες καταγγελίες, φαίνεται ότι τα αφεντικά στον κλάδο του εμπορίου, αποδείχθησαν μπροστάρηδες στο γαϊτανάκι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας δίνοντας ρυθμό με μια σειρά αντεργατικών μεθοδεύσεων και μέτρων.

Συνολικά, η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σημαδεύτηκε από γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου των αναγκαστικών αδειών. Σε μια σειρά επιχειρήσεων, δόθηκαν με το «έτσι θέλω» μέρος ή και ολόκληρη η καλοκαιρινή άδεια αφού η εργοδοσία προέβλεψε την κάθετη πτώση της εμπορικής κίνησης και του τζίρου. Έτσι, παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου ρύθμισαν «από τα πάνω» τον εργασιακό χρόνο (και την ζωή, εν προκειμένω…) χιλιάδων συναδέλφων-ισων με βάση την εξασφάλιση των κερδών τους. Παράλληλα, υπήρξαν πολλά φαινόμενα καθυστέρησης αποπληρωμής του μισθού του Ιουνίου είτε με αφορμή το capital control των τραπεζών είτε ως προπαγανδιστικό εργαλείο εν όψει του δημοψηφίσματος. Είναι γεγονός ότι υπήρξε μια γενικευμένη εκστρατεία προπαγάνδας μέσα στους χώρους εργασίας υπέρ του ΝΑΙ, άλλοτε μέσα από διαρροές και πληροφορίες άλλοτε μέσα από την παρουσία και την ενημέρωση των ίδιων των εργοδοτών ή των διευθυντάδων τους. Παρακάτω, παρουσιάζουμε έναν κατάλογο από επιχειρήσεις και γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον πρωτοπόρο στην εργοδοτική αυθαιρεσία όμιλο INDITEX (ZARA, BERSHKA, MASSIMO DUTΤI κ.α) υπήρξε γενικευμένη εφαρμογή των αναγκαστικών αδειών. Παράλληλα, πάγωσαν όλες οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού ενώ ανεστάλη προς το παρόν το, ούτως ή άλλως, παράνομο μέτρο της διευθέτησης του ωραρίου σε εργαζόμενους με σταθερό ωράριο. Αποτελεί κανόνα στα καταστήματα του ομίλου η κατά το δοκούν ρύθμιση των ημερήσιων ωρών εργασίας με βάση την εμπορική κίνηση πχ. μια εργαζόμενη μπορεί να δουλέψει τη μια μέρα 4 ώρες και την επόμενη 12 γιατί αυτό απαιτείται από την εργοδοσία. Εννοείται ότι δεν γίνεται λόγος για υπερωρίες και άλλα…όμορφα.

Αναγκαστικές άδειες δόθηκαν και στις αλυσίδες PUBLIC και ΠΛΑΙΣΙΟ. Και στις 2 επιχειρήσεις έγινε «αναδιάρθρωση προσωπικού» με βάση το λεξιλόγιο των εργοδοτών. Στα PUBLIC σταμάτησε η απασχόληση εξωτερικών συνεργατών ενώ στο ΠΛΑΙΣΙΟ η αναδιάρθρωση χτύπησε τους πιο ευάλωτους συναδέλφους, τους ενοικιαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι εργολάβοι της ενοικιαζόμενης εργασίας προχώρησαν σε απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις (δεν προβλέπονται…) και σε αναγκαστικές άδειες…

Στον χορό της προπαγάνδας και της νουθεσίας των εργαζομένων συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αλυσίδες IKEA, ADMIRAL και LEROY MERLIN. Μάλιστα, για την πολυεθνική αλυσίδα LEROY MERLIN υπήρξε καταγγελία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:  «Εχθές, στο χορό των εκβιασμών μπήκε ανοιχτά και χωρίς περιστολές, η γνωστή γαλλική πολυεθνική αλυσίδα LEROY MERLIN, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και των 2 βαρδιών, για να τους κάνει μια «εμπεριστατωμένη» και πλήρως προετοιμασμένη εταιρική παρουσίαση με στοιχεία και διαγράμματα για τη δήθεν κακή πορεία της εταιρείας κατά τους τελευταίους 5 μήνες, να κινδυνολογήσει για το ενδεχόμενο Grexit και τις επιπτώσεις που θα είχε στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων η έξοδος από το Ευρώ και η «επιστροφή στη δραχμή». Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, η εργοδοσία έθεσε και το «πραγματικό» δίλημμα του Δημοψηφίσματος, που δεν είναι άλλο από το «Ευρώ ή Δραχμή», καθοδηγώντας τους ωμά για το τι θα ψηφίσουν.»

Παρόμοιες μεθόδους τρομοκράτησης εφήρμοσαν και οι εργοδότες στο GOLDEN HALL. Η παρακάτω καταγγελία τα λέει όλα «Golden Hall για τους πελάτες- Χρυσή Φυλακή για τους εργάτες». http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2015/07/golden-hall.html

Επιπλέον, στην πολυεθνική εταιρεία BLACK & DECKER κηρύχτηκε lock out αφού την Τετάρτη 1/7 ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στο συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων ότι ξαναδουλεύουν την άλλη Τετάρτη 8/7! Τέλος, υπήρξαν καταγγελίες για καθυστέρη απολπληρωμής και στη ΝΙΚΕ ενώ πολλά από τα καταστήματά της έκλειναν 1-2 ώρες νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.

Να σημειώσουμε ότι η παρουσία των ίδιων των εργοδοτών ή «κορυφαίων εκπροσώπων» τους μέσα στους εργασιακούς χώρους την περασμένη εβδομάδα δείχνει αφενός τον πανικό τους απέναντι σε πιθανότητα μείωσης τζίρου και κερδών τους και αφετέρου την διαθεσή τους να προβούν σε κεντρικές επιλογές που θα σημάνουν νέα δεινά για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να σπάσουν το πέπλο σιωπής και να προχωρήσουν σε καταγγελίες οποιασδήποτε εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Να αποκρούσουμε συλλογικά και οργανωμένα το κύμα εργοδοτικής τρομοκρατίας μέσα στους χώρους της δουλειάς που συνεχίζεται και μετά το δημοψήφισμα. Να προβάλλουμε τις δικές εργατικές ανάγκες και συμφέροντα απέναντι στο στρίμωγμα και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοσία.

Να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από ορατές ή «αόρατες’ επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς.

Posted on 7 Ιουλίου, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε